2013. február 2., szombat

VÁRHATÓ ÉLETTARTAM A FÖLDRŐL FELÁLLÁSBÓL. Brazil kutatás





A VÁRHATÓ ÉLETTARTAMRA KÖVETKEZTETHETÜNK ABBÓL, HOGYAN ÁLLUNK FEL A FÖLDRŐL. Mondja egy brazil kutatás.  

Egy irtó egyszerű tesztet dolgoztak ki brazil kutatók (Dr Claudio Gil S. Araújo), mellyel a várható halálozás esélyét tanulmányozták a tesztet követő 6 éven át. Ez a teszt nem egyezik meg a korábbi  “szék teszt”-tel, amivel idősebb emberek alsó testi kondicióját vizsgálták sokáig az orvosok az alapján, hogy sikerül a kliensnek egy székről ülésből felállni.

Az új módszer azt vizsgálja, hogy a középkorú és idősebb felnőtt mennyi segítséget használ a földre való leüléskor vagy felálláskor. Mind a leülés és felállás fázisára erdendően 5-5 pont adott, melyből minden egyes segítség használata esetén 1-1pont levonandó. A legtöbb elérhető pont 10, azaz 5/5, amit azok érhetnek el, akik sem a kézfejjel a földre nem támaszkodnak (-1 pont), sem a kézfejjel a combra vagy térdre (-1 pont), sem az alkarral a földre (-1), sem a külső lábéllel vagy a térdükkel (-1-1pont) nem segítik magukat. 

A teszt egyszerű, biztonságos, objektív, hiszen a kivitelezésbe nem szól bele a szék magassága, domborulata, stb, ráadásul nem igényel fizikai kontaktust a vizsgáló és a kliens között. Első kivitelezést követően a vizsgáló adhat instrukciókat a kliensnek az eredmény javítása érdekében, majd a teszt megismételhető. A két-két kivitelezés közül mindig a legmagasabb pontok számítanak.

Az eredményt az izomzat erőssége és rugalmassága, az egyensúlyérzék, és a koordinációs készség befolyásolja. A teszt gyakorlatilag a lehető legalapvetőbb szinten fest képet  a kondíciónkról. Ezért rendkívül  releváns információval járul hozzá egy általános egészségfelmérés összegzéséhez, hiszen mindezektől függ, hogy az egyén képes-e fizikailag egyedül boldogulni a minden napokban.
Például ha valaki leteszi a kezét majd az alkarját  a földre leüléskor, és először térdre ereszkedik, majd a térdére és a kezeire támaszkodva áll fel, 5 pontot ér el. Mit jelent ez? 

Ezek a számok szoros összefüggésben állnak a kliens elkövetkező 6 évben várható elhalálozásának esélyével. 6 év, mert a kutatás egyelőre 6 éve követi nyomon az első körben tesztelt alanyokat. 

Akik 0-3 pontot értek el például, 6,5-szer nagyobb eséllyel haláloztak el a kutatás 6 éve alatt, mint azok, akik 8-10 pontot kaptak. A pontszámok emelkedésével a halálozás esélyének csökkenését figyelték meg a kutatók.
Akármilyen furcsán is hangzik ez az egész, ha egy 30 éves felnőtt csak 3 pontot ér el a teszt során, kétségtelenül érdemes elgondolkoznia azon, hogy helyes életmódot folytat-e, és hogyan kéne javítania a kondícióján.  



Azért is külön örömmel olvastam erről az új tesztről, mert A Második Szív című könyvemben a Mazdaznan fejezet alatt éppen egy ilyen gyakorlatot ajánlok. Itt a cél az, hogy keresztezett lábakkal segítség nélkül megtanuljunk leülni, és felállni. Gyönyürű nővérem mutatja be, aki nyilvánvalóan kitűnő kondciónak örvend.

Lehetséges, hogy akik magas pontszámot érnek el a leülés-felállás teszt során, amúgy is rendszeresen sportolnak. Sajnos a brazil kutatás erre a kérdésre nem terjedt ki. Egyéb kutatások azonban éppen azt taglalják, hogy a legjobb módja az öregedés lelassításának a sportolás. Ezzel ugyanis, mint monják, a mitokonriumok aktivitását serkentjük. (American Journal of Physiology May 9, 2012 , Appl Physiol Nutr Metab. 2011 Oct;36(5):598-607. ). A mitokondrium a sejtek “erőműve”, mely az anyagcserét tápláló  energia előállításáért felelős.



Ezutóbbi kutatásokból kiderül, hogy a sportolásnak köszönhetően a mitokondriumok munkájának serkentése a máj, az agy és a vesék működésére is jótékony hatással bír.
A hosszú távon nem megfelelő anyagcsere folyamat következtében gyakran épp a mitokondrium károsul. Ennek olyan megnyilvánulásai lehetnek, mint

  • a szénhidrátok és zsírok energiaként való hasznosításának a képtelensége
  • inzulinrezisztancia 
  •  alacsonyabb fizikai teherbíróképesség 
  • felgyorsult öregedés 
  • rák


A TÚL SOK ÜLÉS KÜLÖNÖSEN KÁROS
Mint kiderült, a szervezet nem több, mint napi 3 óra ülést képes normális működés mellett tolerálni. Ezért a komputer mögé kényszerült 21.századi embernek meg kell tanulnia ezt valahogy ellensúlyozni. Ehhez egy lehetőségként könnyen és feltűnés nélkül, akár irodában is végezhető gyűrűsizom (száj, szem!!!) gyakorlatokat  tettem fel az előző cikkbe. Klikkelj ide, és ottvagy. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!