2013. február 4., hétfő

KURKUMA SZABDZSI

A gyógyító kurkumának egy kitűnő esszenciája ez az étel, amiből minden nap csak egy keveset, olyan 4-5 evőkanálnyit szabad elfogyasztani. Például kenyérrel lehet mártogatni vagy indiai rotival. 
Fantasztikusan finom.Ne ijedjünk meg a sok ghee-től, ha egyébként semmit se viszünk túlzásba. Rajtam egy kiló felesleg se maradt egyik terhességemet követően sem, mert egyszerűen egészségesen eszek. Például ilyeneket:


 
A kurkuma szabdzsi kurkuma gyökérből készül sok-sok Ghii-vel. 

Ha sikerült kurkuma gyökeret beszerezni, a többi már semmiség. Joghurt, köménymag, pirospaprika por (zlés szerint csipős vagy édes), koriander por és esetleg mangó por kell hozzá. 




Tisztítsuk meg a kurkuma gyökeret. Készüljünk fel rá, hogy pár napig sárga lesz az ujjaink vége, amit elkerülendő húzhatunk gumikesztyűt. Ezutóbbi esetben nagyon kell vigyázni, hogy a kesztyűt bele ne szeleteljük az ételbe...
 


Keverjük össze a joghurtot, pirospaprikaport, koriander port, és ha van mangó port. Forrósitsuk fel  a ghii-t, szórjuk bele a köménymagot, és mielőtt az túlságosan megpörkölődne keverjük hozzá a fűszeres joghurtot, majd az apróra szeletelt kurkumát. Olyan 15 perces főzés után kész is van. 

Kis edényekbe öntsük ki a napi folgyasztandó adagokat úgy, hogy mindegyiket egy védő réteg ghii fedje be, különben ha mindig belenyúlunk tönkremegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!