2012. november 5., hétfő

Mennyi kurkuma gyógyit?


Sok hasonló oktberi fiatalító és frissítő 3 napunkon. Dr Horner 32 pontos rák megelőző és gyógyító programja a Karos Wellness Spa**** Hotelban. Mazdaznan mirígy stimuláló, Aviva medence és gátizomerősítő gyakorlatok, Gyűrűsizom technikák, és egy természetes body scrub készítése, amit aztán a 3 napban szabadon használhatunk a szaunákban és gőzben.3nap, két éjszaka büfés reggeli és vacsora, laksztályos elhelyezés - az első 20 jelentkezőnek 34,900Ft.  
info@nonoage.com vagy +36 30 212 2100.


 
NA DE MENNYI KURKUMÁTÓL FOGOK MEGGYÓGYULNI???


Van, hogy megkérdezik, nade mennyi kurkumát kell enni naponta, mire nem is tudok válaszolni. Nálunk itthon a kurkuma olyan, mint a só. Szinte minden ételbe belekerül belőle egy kicsi, mert a férjem , ...nem is. Az anyósomnál kell kezdenem...Az anyósom egy tradicionális indiai asszony, aki istenien és ártatlanul az eredeti indiai bölcseletek, azaz az Ayurveda szabályai szerint főz. Anélkül, hogy foglalkozna Ayurvedával.  A recepteket anyukájától tanulta, és azt is, hogy mi milyen betegségre jók. Anyukája pedig az ő anyukájától tanulta, aki meg az ő anyukájától tanulta... Na de Ayurveda ide vagy oda, a mama főztjének ízei olyan isteniek, hogy a fia, aki hihetetlen kalandok útján az én férjem lett,  inkább megtanult főzni, mintsemhogy nélkülözze ezeket az ízeket a mindennapokban. Nekem semmi hely sem marad a konyhában...Sőt a vendégeink, nyalogatva a 10 ujjukat mindig engem találnak „szerencsésnek”. Még senki sem mondta neki, hogy ő milyen szerencsés... Mindez a kurkumát illetően pedig azt jelenti, hogy egy kis kurkuma minden zöldségtálba belekerül. Azért húzom alá, hogy kis, mert mint a férjem mondja, a kurkuma hőt gerjeszt a testben (ez egy ayurvedikus kifejezés), mely hő túlzott kurkumafogyasztás esetén pattanásszerű kiütésekben távozhat a testből.   
Az év során kurkuma port használunk, ám január-február táján lehet kapni gyökeret is. Na az aztán az igazi csemege! Sajnos ez a világító narancssárga gyökér marhára fog, ezért eldobható gumikesztyűben szoktuk pucolni. Ilyenkor rettentően kell vigyázni, hogy a kesztyűt bele ne szeleteljuk a kajába! És rém munkás, mert a gyökerek csicsókaszűen kacskaringósak, sőt, még kisebbek, mint a csicsókák. De megéri ám a sok munkát, mert valami hihetetlen finom! Ha megpucoltuk, a férjem kis kockákra fevágja, jó sok ghiben megdinszteli, megsózza, és egy kis enyhén csípős pirospaprikát ad hozzá. A ghi aztán belepi az egészet, ami azért kell, mert naponta –sajnos- csak 3-4 evőkanállal szabad belőle enni a „hő” miatt.  A sok ghi a tetején egyrészt védi a maradékot, másrészt emésztéskor „hűt”. Szoktuk joghurttal is enni, mert az is „hűt”, és persze mert marha finom joghurttal is. És el ne felejtsem, az egészet rotival a legjobb kimártogatni, tunkolni...hmmm! A roti az egy élesztő néllküli, palacsintakinézetű,  indiai kenyérke. Sosem felejtem el, ahogy a mama tanította nekünk hogyan kell sütni. Ez SriLankán történt, ahol aztán a mama távozása után rengeteg selejtes rotit gyártottunk. Sokszor nem tudtuk kitalálni, hogy ki, mit csinált rosszul. Még szegény szolgálót is hibáztattuk, ha ő gyúrta a tésztát. Nagy művészet a dzsén roti sütés! Ha jól nyújtjuk a tésztát, és jól forgatjuk a tepsiben, akkor felpuffad egy kis időre, aztán lelottyad, minek következtében rétegekre válik belül, amitől százszor olyan finom lesz, mintha nem puffadt volna fel. 

Ezeket a rotikat a kislányom csinálta. Egy templomtorony órával, egy csiga, egy szív, és egy labda. ...Nem puffadtak fel :) 

Mindennek megvan az oka ebben a konyhaművészetben. Kicsi kurkuma az immunrendszernek, ghi a hűtésre, és paprika E vitaminnak, ami immunerősítő és „hűt” is egyben.  

Említettem a férjemnek, hogy az egyik Lyme fertőzött fórumtag, aki olvasott a kurkuma áldásos hatásairól, nekilátott minden reggel kurkumát és ginzenget enni, mire addig sosem látott Lyme-foltok jöttek ki rajta, és hogy a tag most eléggé érthető módon arra gyanakszik, hogy ez a kurkuma hatására történt ez. Azt modja a férjem, ginzenggel? Na, az mind a kettő sok hőt gerjeszt...Rengeteg vizet kell vele inni akkor, hogy hűtsön!  
...Szóval annyira nem is olyan egyszerű ez az egész.  Dr Christine Horner azt írja, hogy „Ayurvedikus orvosok azt ajánlják, hogy ¼ teáskanállal adjunk az ételünkhöz a főzés vége felé.    A kurkuma nagyobb harmóniában dolgozik a testtel, ha főtt, de nem túl főtt.”

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jó tippeket. Egy újabb fűszer, és fantasztikusan finom. Azt szeretném kérdezni, hol lehet kapni kurkuma gyökeret?

    VálaszTörlés
  2. A kurkuma az egyik legkiválóbb gyógynövény ami létezik. Akik fogyasztják, azok tudják, hogy jó a demencia, az izületi bántalmak, a gyomorbántalmak, a menstruációs problémák, a rosszindulatú daganatok ellen. KURKUMA
    Az orvosok nem igen ismerik el jótékony hatását, de már legalább 300 kutatás létezik a fenti linken több információ elérhető a krukumáról

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!