A 60-as
évekbeli húskombinátok sokat törték a fejüket, hogyan hasznosíthatnák fel az
addig kidobott csirke, marha és disznóhús olyan részeit, mint szemgolyók, izmok, inak, fogíny, stb. Nem tartott sokáig,
míg kitalálták, hogy egy darálóval mindezt megdarálják, és egy úgynevezett
húskrémet készítenek belőle, amit aztán szalámikhoz keverhetnek, panirba forgathatnak,
és helyes kis “húsdarbkákként”, mint például a csirke szárnyacskák, akár lefagyasztva akár kisütve
eladnak a gyanútlan vásárlóknak.
Bár én nem
tenném, nem gondolom, hogy rettenetes, ha valaki szemgolyót fogyaszt. Végülis a
háború idején cipőtalpat is ettek az emberek, mondják az öregek. Van persze egy nagy különbség. Más az, ha az ember tudja, hogy cipőtalpat,
szemgolyót, inakat eszik, és más, ha azt
hiszi, hogy egy ízletes monjuk karajt fogyaszt, miközben az nem más, mint
ciőtalpban, jóga matracokban és más gumi alapú termékekben található
azodicarbonamide (amit egyébként a fehérkenyér lisztjének fehérítéséhez is
használnak) összekeverve különböző fogyasztásra nem kívánatos ledarált állati
maradékkal és adalékanyagokkal.
Na jó, de
mitől lesz egy ilyen darálmánynak hús, egyáltalán elfogadható íze? Előszőr is
az egész egy óriási baktérium tenyészet (pl E.coli), fertőtleníteni kell, ezért
alaposan megmossák ammónium hidroxidban. Ettől végképp rettentes íze lesz. Hogy
húsként eladható legyen, megízesítik mesterséges ízesítőkkel és hogy hússzíne
legyen mesterséges színezőkkel megfestik. Tehát nem is annyira a szemgolyóevéssel, mint
inkább a vegyszerekkel van a probléma.
Egy Mc
Donalds karajban, amit a McDonalds sokáig sikeresen árult világszerte, például 70
féle összetevő található, köztük a disznóhús is… Itt egy másk cikkben, a Kémiai hús cimmel feltettem
ezeknek az összetevőknek a listáját, és egy fényképes ráközelítést is eme karaj
“húsának” szerkezetéről. Ilyen “húsokat”
bárki gyárthat, nem csak a McDonalds!
A saját
érdekünkben tehát oda kell figyelnünk rá, hogy ha ételre vágyunk, azért
fizetünk, valóban ételt kapjunk a pénzünkért.
Hogyan különböztessük meg az “ételt”
az ételnek látszó, laboratóriumi “álételtől”?
Két éve, egy
amerikai nonprofit orvosi szervezet (nonprofit
Physicians Committee for Responsible Medicine) erősen támadta a McDonalds-ot az
elhízás elleni kampányában. Azt
hírdették, hogy az elhízás, a cukrobetegség, a magas koleszterinszint, a
hiperaktivitás és szívinfarktus a gyorséttermek elterjedésével hozható
összefüggésbe, mely annak következménye, hogy a gyorséttermek kínálata nem a
test számára szükséges tápanyagokat biztosítja.
Mikor a
gyorséttermek kínálatának összetételét megnézzük, azt találjuk, hogy jó részük
nem található meg a természetben, csak laboratóriumokban. Ezek előállítása, bár korábban igen jó
ötletnek tűntek, és haszonélvezőiknek bizonyára jó ötletnek tűnnek a mai napig,
fogyasztására az emberi szervezet nincsen felkészülve. Sajnos a szupermarketekben vásárolt húsok és
előre elkészített ételek gyakran semmivel sem jobbak, mint a gyorséttermek menüi.
ELmondhatatlan
előnyei vannak annak, ha igazi “ételeket” eszünk, szemben az ételnek látszó “álételek”
fogyasztásával. Igen ám, de az egyre
nagyobb tökéletességgel megtévesztő trükköket nem ismerve, hogyan tudjuk
megkülönböztetni egymástól a kettőt?
Néhány
irányelv ennek segítségére:
Igazi Étel
|
Előre Feldolgozott Álételek
|
“Teljes” tartalmával növeszik és úgy
árulják
|
Gyárakban készítik, és csinos,
tiszta csomagolásban árulják
|
Változó minőségű
|
Mindig ugyanúgy néz ki, nincsenek
minőségi ingadozások darabonként
|
Gyorsan romlik
|
Hosszú ideig friss marad
|
Elkészítést igényel
|
Minimális elkészítési időt igényel
|
Erős színei vannak és gazdag
textúrája
|
Adalékanyagokat tartalmaz, és
tartósítószereket, hogy a máskülönben színtelen és szerkezetnélküli pasztákat
kívánatosabbá tegyék általuk
|
Természetes ízek
|
Mesterségesen ízesített
|
Erős kapcsolata van igazi földdel
és mezőgazdasággal
|
Nincs kapcsolata igazi földdel és
mezőgazdasággal
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!