2013. január 26., szombat

A CUKOR DEPRESSZIÓHOZ VEZET

Nem fér kétség hozzá, hogy a testünk felhasználja, amit megeszünk, így rettentő fontos, mind a testünk és mind az agyunk munkáját tekintve, hogy mit fogyasztunk  nap mint nap.
Egy több mint 10 éven át tartó neurológiai kutatás azt találta, hogy a cukor és a mesterséges édesítők fogyaszátsa növeli a depresszióra való hajlamot. Illetve a cukor és az édesítők elhagyásával pozitív eredmények érhetők el a depresszió kezelésekor.

264 ezer ötven év fölötti amerikai felnőtt étekzési szokásait vizsgáltak a kutatás során, akiket 10 éven át nyomon követtek. Az összegyűjtött adatokból az derült ki, hogy:
  •  azok között, akik több mint 4 pohár vagy doboz diétás kólát vagy más mesterségesen édesített italt ittak naponta, 30%-kal gyakoribb volt a depresszió előfordulása, mint azok, között, akik nem fogyasztottak diétás italokat,
  • akik kevesebb mesterséges édesítőt fogysztottak, de rendszeresen, 22%-kal növelték az esélyüket a depresszóra,
  • akik pedig 4 pohár kávét fogysztottak 10 éven át naponta, 10%-kal csökkentették a depresszóra való esélyt. (A kávénak sok egyéb pozitív hatásáról lehet mostanában olvasni, pédául csökkenti a hormonérzékeny rákok, így a mell-, prosztata- és vastagbélrák előfordulását, viszont emésztés során kálciumot von el a szervezetből, ezért csontritkulás esetén nem előnyös.)
Lehetne azt is mondani, hogy a depressziótól szenvedők az édességek felé fordulnak vígasztalásul, tehát  nem a depresszió az eredménye az emelkedett cukor és édesítőszer fogyasztásnak, hanem fordítva.

HOGY ÁRTHAT A CUKOR AZ AGYMŰKÖDÉSNEK?
Sokan abban a hitben élnek, hogy a cukor, általában az édességek stimulálják az agyműködést. Emlékszem, mikor csokikat vittünk magunkkal vizsgákra… A kutatások a finomított cukrok rendszeres fogyasztásának hosszú távú hatásáról beszélnek, és azt mondják, hogy
  •  különösen a fruktóz, de a többi cukor jelentős fogyasztása is inzulin rezisztanciához vezet, ami az agyi jelzések tompulását eredményezi. Ez  lényeges szerepet játszik a mentális egészség szempontjából.
  • A cukor fogyasztása egy kulcsfontosságú növekedési hormon működését gátolja (BDNF, brain derived neurotic factor), mely az egészséges agyi neuronok működését segíti.  A BDNF szint kritikusan alacsony depresszió és skizofrénia esetén, sőt állatkísérletek azt bizoynítják, hogy alacsony BDNF szint ki is válthat depressziót és skizofréniát.
  • A cukorfogysztás olyan kémiai folyamatok sorát váltja ki  a testben, melyek krónikus gyulladásokat táplálnak. Hosszú távon a gyulladások megzavarják az immunrendszer működését, ami szintén segíti a depresszió kialakulását.

ÉS A MESTERSÉGES ÉDESÍTŐK?
Ezek közül legelterjedtebb az aspartame. Rengeteg aspartamtól megbetegedett ember küzd az igazáért világszerte. Csak az USA-ban 91 olyan tünetet tartanak számon, mely aspartame fogyasztása váltott ki: hangulatváltozások, szorongás, idegesség, depresszió, fejfájás, inszomnia, szédülés, fáradtság, memória zavar, stb.
Sajnos a gyártók olyan nagy gaydaságpolitikai erőt képeznek mára, hogy a betiltása hosszú és lassú folyamat, de sokan harcolnak érte. Addig is a saját érdekünkben job, ha kerüljük a fogyasztását ennek és a többi mesterséges édesítőnek is.
Rólam az osztálytársaimban olyan emlék él, hogy állandóan sütit és csokit ettem. Nos ez már régóta nem így van. Nekem a lugosító diétával sikerült végetvetni az egéybként hosszan tartó édességzabáló korszakomnak, és egyben sikerült visszanyernem a 15 éves korombeli versenysúlyomat. A legjobb az egészben, hogy egy-két ritka alkalomtól eltekintve, egyáltalán nem kívánok édességet. Erről közismert ez a diéta egyébként. Ha kívánok is, akkoris inkább csak mandulával kevert mazsolát, vagy saját sütésű muffint, amikoris teljeskiőrlésű lisztet és finomítatlan nádcukrot használok. Idő hiányában elég ritkán…  A lúgosító diéta arról szól, hogy elegendő lugosító asványanyagot (kálcium, magnézium, vas, stb)  juttassunk a szervezetbe egy olyan környezetben, ahol a savasító ételekhez lényegesen könnyebb hozzájutni. Egy remek lúgosító receptet feltettem ide, az előző cikkbe. Thai curry házilag, bolti curry paszta nélkül! Ez az egyik kedvencem.

SIKERESEN HASZNÁLT TIPPEK A DEPRESSZIÓ LEGYŐZÉSÉHEZ
A fenti orvosi kutatások a depresszió legyőzéséhez 6 javaslatot tesznek.
  1. Testedzés
  2. Egészséges étkezés
  3. Egészséges bélflóra teremtése
  4. Megefelő telítetlen zsírok bevitele (Omega3)
  5. Minél több napsütés (A gyógyító D vitamin érdekében)
  6. Megfelelő stress kezelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!