2012. november 22., csütörtök

A Mellimplantátumok Körüli Meztelen Igazság



Azt tapasztaltam, hogy a legjobb gyógyítók, maguk is érintettek. Vagy mert saját magukat is kezelik illetve kezelték abból a betegségből, amire specializálódtak, vagy mert családtagjukat mentették meg. Dr Kolb, The Naked Truth about Breast Implants (A Mellimplantátumok Meztelen Igazsága)  szerzője, maga is mellimplantátum tulajdonos. Nem csupán a klinikájának szekrényeiben, hanem..., igen, a mellében is. Klinikája Atlantában pedig szinte az egyetlen, ahol holiszikus mellrekonstrukciókat illetve mellimplantátum eltávolításokat végeznek, elsősorban olyan nőkön, akik implantátumból eredő komlikációkkal fodulnak hozzájuk.

Ma őt hallgattam. Hát...eddig sem terveztem felfújatni a cicimet, de ezután biztosan nem fogom.

Nagyon tárgyilagosan ezeket mondja a doktornő:  

Az implantátumok sem tartanak örökké, sajnos szivárogni kezdenek általában 3 és 15 év időintervallumon belül. Hogy ez pontosan mikor következik be, attól függ, hogy milyen dzsél van bennük és milyen a burkolat minősége. Illetve, hogy milyen fizikai behatások érik az implantátumot.
Megsérühetl az implantátum burka mammográfia, autóbaleset vagy masszázs közben.
Nagyon nehéz orvosi vizsgálatok során kimutatni, hogy a szilikon szivárog. Nincs olyan RMI vagy egyéb teszt, amivel meggyúzúdhetünk róla, ezért minden 8-10 évente cseréltetni kell minden implantátumot. 

Szilikon implantátum esetén a sérülést követő pár napra a nő megbetegszik a szilikonban található 30 féle méregtől. Ezek idegmérgek egyrészt, másrészt rákkeltő anyagok, karcinogének.  Mellkasi fájdalom, láz, szédülés, hányinger szokott ilyenkor jelentkezni, sokszor hirtelen neurológiai problémák lépnek fel, akár járásra képtelen lesz a nő, és tolószékbe kerül. Dr Kolbhoz sokan jönnek téves  Szklerózis Multiplex vagy lupusz diagnózissal. A sérült implantátum szakszerű eltávolítása után 2 napra ezek a  betegek mind felállnak a tolószékből.
A szivárgó szilikon implantátum által okozott betegségek például az autoimmunbetegség, bármilyen immunrendszerrel kapcsolatos betegség, fibromialgia, penész, gombás és bakteriális fertőzések. Végül, mikor a szilikonburok megreped,  a szilikon a nyirokrendszerbe kerülve gyorsan terjedő nyirokrákot fejleszthet ki. Ha a sérült implantátum nem kerül ilyenkor szakszerű eltávolításra, Dr Kolb tapasztalata szerint a betegek hirtelen halnak bele a nyirokrákba.  Ezt úgy lehet elkerülni, hogy ha a hónaalj alatti nyirokmirigyek megduzzadnak, és nyomásra érzékenyek lesznek, azonnal implantátum eltávolítására felkészült sebész segítségét kell kérni.
A Salin implantátumok 1992-ben terjedtek el, mikor kiderült, hogy a szilikon implantátumok veszélyesek.  Ezek között van „textured”, azaz a durva felüéletű, és van sima felületű változat. A durva felületű változatnak az apró darabjai leszakadozhatnak idővel, és a testbe kerülve betegségeket fejleszthetnek ki. Az implantátum előnyei tehát nem érik meg a vele járó kockázatokat. A sima felületű Salin implantátum jelenleg a legbölcsebb választás, bár ez is könnyen szivárogni kezdhet. A Salin implantátumok sós vizet tartalmaznak, tehát szivárgás vagy teljes szakadás esetén a 30 féle méreg helyett, ami a szilikon implantátumból hatolhat a testbe, csupán sós víz árad a szervezetbe.  A teljes szakadást a kliens könnyebben észreveszi, siet és kicserélteti. A szivárgást azonban csak a hatására jelentkező tünetek nyomán lehet észrevenni. Salin implantátumok szivárgására penész-, gomba- és baktériumkultúrák képződnek az implantátum körül és azon belül. A hatásukra jelentkező egészségügyi panaszok, például égő mellkasi érzés,  csak antibiotikumra reaglának, ám az antibiotikum elhagyásával a panszok rögtön visszatérnek, hiszen egy fertőzött idegen test van a szervezetben, ami a körül a szövetek szintén fertőzőttek.

Sok orvos szerint csak akkor kell gyanakodni mellimplantátum szivárgásából eredő gyulladásra, ha pirosodás, duzzadás, emelkedett fehérvérsejtszint és láz jelentkezik. Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet. Dr Kolb legtöbb kliensénél  pajzsmirigy alulműködés, tehát hajhullás, megmagyarázhatatlan hízás, száraz bőr és székrekedés a következmény. Sőt, nem diabetikusak, mégis sokat isznak, és állandóan pisilnek, mert ADH (anti-diuretic hormon) hiány lép fel a mérgezés következtében, miután a hipotalamusz működése zavart szenved. Az ADH segít a víz megkötésében.  És láz illetve fehérvérsejtszint emelkedés sem mindig tapasztalható, amikor az immunrendszer is károsodik, tehát a szervezet nem tud normálisan reagálni a fertőzésekre. Ez mind a kémiai mérgek, és a biotoxinok, azaz a fertőzött területek mikororganizmusainak, a gombák és vírusok melléktermékeinek hatása akár szilikonos, akár Salin alapú mellimplantátum szivárgásáról van szó.

Ha a szivárgás veszélye fennáll, olyan sebészt kell keresni, aki az egész sérült sebhelyet el tudja távolítani. Ha egy részét otthagyja ugyanis, nemcsak szilikon maradhat általa a szervezetben, hanem baktériumok, gombák és más ismeretlen elemek. Ezeket később rettentő nehéz kezelni, kezelés nélkül pedig további egészségügyi problémákat okoznak. A doktornő tanácsa, hogy a beteg olan sebészt válasszon az eltávolításra, aki legalább 50 hasonló műtétet végzett már. Ezt előre meg kell kérdezni! 
Másik dolog, amire oda kell figyelni, mondja Dr Kolb, hogy sok sebész nem szívja le az implantátum körüli nedvességet. Ennek hiányában aztán abban a nedvességben gombák és baketériumok tenyésznek. Ennek következtében a kliens sokkal betegebb lesz a műtétet követően, különösen, ha az orvosa csak antibiotikumot adott neki, gombásodás ellni gyógyszert nem. Dr Kolb azt mondja a klienseinek az ilyen műtétet követően, hogy ezentúl bármikor antibiotikumot szednek, gombásodás elleni gyógyszert is szedniük kell. Fontos továbbá olyan orvost találni, aki ért a méregtelenítéshez, hiszen az implantátumból a szervezetbe került illetve annak hatására eltenyészett mikroorganizmusokat és a mérgeket ki kell tudni üríteni a szervezetből.

Dr Kolb megjegyzi, hogy a mellrák következtében szükséges mellplasztikák hasznosabbak, mint az esztétikai műtétek,  mert a mellrák visszatérésének az esélyét csökkentik.

Azoknak pedig, akik csak egy kosárral szeretnék a mellük méretét növelni, érdemes kivárni a következő generációt. Most van elfogadás alatt az az eljárás, amikor a kliens saját hájsejteit klónozzák, majd fecskendezik be a mellbe. Így aztán a nő fogyással vagy hízással a mellméretén is változtatni tud.