2013. január 11., péntek

A CSÚCS FITNESZ



"Mára az orvosi kutatások napról napra forradalmasítják a fitnesz és testedzés tudományát. A kutatók ma már figyelembe veszik a mozgás minőségét, intenzitását és időtartamát is, ugyanis mindhárom tényező jelentős szerepet játszik abban, hogy az adott testedzés milyen hatással bír a tesztoszteron, ösztrogén, inzulin, sőt thiroid termelésünkre.  Dr Mercola, a testedzés fanatikus amerikai sebészorvos nagy lelelkesedéssel mutatta be például 2010 novemberében a hazájában neves Phil Campbell fitneszprogramját, a csúcsfitneszt, mely ismert amerikai orvos-biológusok közel 200 endokrinológiai kutatásának eredményein alapszik. Phil Cambell nemcsak azt magyarázza el közérthető módon könyveiben, hogy a csúcsfitnesszel hogyan stimulálhatjuk a fiatalító, úgynevezett növekedési hormon”, avagy új nevén fitnesz hormon” termelésünket, de az edzés inzulin termelésre való befolyására is kitér.  A kardio programokkal ellentétben, a fehér izomrostokat fejlesztő csúcsfitnesz hatására ennek a fiatalságért felelős hormonnak a szintje olyannyira megemelkedik a szervezetben, hogy a tréninget követően 2 órán át a szokásos szintnél 530%-kal magasabb szint mérhető. Mintha csak hormontablettát szedett volna az illető. A kivülről bevitt hormontabletták és a szervezet saját maga által termelt hormonok hosszú távú hatásai között azonban hatalmas különbség van!  " (A Második Szív - 101.o)

Miben áll a csúcs fitnesz?
Alkalmanként mindössze 20 perc gyakorlási időt igényel. Magában foglalja az erősítést, az alap és aerobik gyakorlatokat, és a lazítást.  Voltaképpen ezt a testedzést annak mintájára tervezte Phil Cambell, ahogy megfigyelése szerint az emberek ösztönszerűen mozognak. Különösen a gyerekek. Természetesen senki sem fut, kocog órákon át. Ha az emberek, de akár állatok természetes mozágsmintáit figyeljük, azt látjuk, hogy rövidebb szakaszokat gyorsan tesznek meg, majd pihennek egy kicsit, mielőtt újra nekilátnak a gyorsabb szakaszoknak. 
Bármilyen fitneszgépen végezhető, akár szabadban futva is.
1. Melegíts be 3 percen át!
2. Láss neki a mozgásnak olyan gyorsan és energikusan, ahogyan csak tudsz, és tartsd ezt a tempót 30 másodpercen át folyamatosan. Ha jól csinálod, a 30 másodperc hajtás végén úgy kell érezned magad, mintha már nem lennél képes további pár másodpercig folytatni ezt az iramot.
3.  Pihenj 90 másodpercen át.
4. Ismételd meg a 2-3-ig összesen 7-szer.

Vigyázz, hogy eleinte nehogy túlhajtsd magad!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!