2013. március 31., vasárnap

Szívinfarktusok, autóbalesetek száma megemelkedik az első hetekben - Az alvás fontosabb, mint gondoljuk



Kardiológiai szempontból számos veszélyét megfigyelték a nyári időre való átállást követő napoknak - American Journal of Cardiology 2013 Március.  A kutatás szerint a szívinfarktusok előfordulása az átállást követő napon megemelkedik. Egyben azt is megfigyelték, hogy a téli időre való átállást követő napokon csökken.
Számtalan tanulmányban kimutatták már az alváshiány egészségre káros következményeit, melyek mind azt bizonyítják, milyen érzékeny a szervezetünk a szinte jelentéktelennek látszó legkisebb napi változásokra is.  







A szívinfarktusok, autóbalesetek és az öngyilkosságok száma megmelkedik a nyári időátállást követő napokban
A fenti tanulmány mellett számos más tanulmány is vizsgálta már ezt a kérdést, melyek az itt következő kiáltó tényeket találták:
·         Szívinfarktusok: Az 2012-es Alabama Egyetem tanulmánya azt mutatta ki, hogy a szívinfarktusok száma 10%-kal emelkedik az átállást követő hétfőn és kedden. Ugyanígy 10%-kos csőkkenést találtak a téli időszmításra való átállást követő hétfőn és kedden.
·         Szívinfarktusok: Egy 2008-as svéd tanulmány azt találta, hogy a szívinfarktusra való esélyünk 3 héten at nagyobb a nyári időszámításra való átállást követően, és ugyanígy alacsonyabb összel, mikor az órákat visszaállítjuk. 5%-kal nő az átállást követő hétfőn, és 10%-kal emelkedik kedden!
·         Öngyilkosságok: A férfiak körében az öngyilkosságok száma a nyári átállást követő első hétben megemelkedik. (Sleep and Biological Rhythms January 2008)
·         Autóbalesetek: Az autóbalesetek száma 8%-kal nő a nyári átállást követő első munkanapon,  és az ittas vezetésből adódó halálos balesetek előfordulása az átállást követő első héten keresztül magasabb. Munkahelyi balesetek 5.7%-kal emelkednek ilyenkor, minek következtében  67.6%-kal több munkanapot veszítenek a munkáltatók sérólésből ifolyólag, mint ha nem lenne átállás. (J Appl Psychol September 2009 )
·         Termelékenység és Életminőség: Általános megfigyelés, hogy az emberek kevésbé kreatívok a nyári átállást követően. Till Roenneberg, egy orosz kronobiológus az figyelte meg, hogy ez a változás egészen drasztikus, sőt az emberek csőkkent életminőséget tapasztalnak ezekben a napokban, mindenféle betegségekre való hajlamuk megnövekszik, és egyszerűen rettentő fáradtak. (National Geographic News October 31, 2012 )

Az alvás fontosabb, mint gondoljuk
Rövidtávú alvászavarok a következő problémákkal hozhatók összefüggésbe (WebMD) :
·         Emlékezet és észlelési gondok
·         Alacsonyabb teljesítmény képesség és figyelem
·         Munkahelyi balesetek
·         Autóbalesetek
·         Károsodott emberi

A krónikus alvászavar pedig emelkedett vérnyomást, emelkedett pulzusszámot, vércsomósodást, és megnövekedett  szívinfarktusra való esélyét okoz. Rubin Naiman, klinikai pszichológus és alvás specialista azt mondja, hogy 6 óránál rövidebb, vagy 9 óránál hosszabb napi alvás kétszeresére növeli az anginára, koszorúér megbetegedésekre, szívinfarktusra és agyvérzésre való esélyt.

Az előző cikk ad praktikus tanácsokat arra, hogy hogyan védjük ki ezeket a veszélyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!