2013. március 24., vasárnap

Hogyan előzzük meg, hogy a kórházakban megöljenekk





The Wall Street Journal
Orvosi tévedések több repülőre való embert ölnek meg hetente – mondja Dr Marty Makary sebész orvos. Egy 2011-es Health Grade riport szerint az Egyesült Államokban napi 40ezer ártalmas vagy éppen halálos orvosi tévedést saccolnak. Dr Makary egy Youtube-on is fentlévő interviewban azt mondja, hogy az orvostanhallgatók tele gyógyítási vággyal nekiindulnak az egyetemnek, és mikor végeznek megváltoznak. Megtanulnak szomorúan lenézni, és hallgatni, ha olyan szakmai tévedést látnak, ami megelőzhető lett volna. Akár egy pozitív motivációs rendszer által, akár a kórházat elhagyó betegek nyilvános visszajelzése által ennek véget lehetne vetni - mondja.
Makary visszaemlékszik egy orvosi konferenciára, mikor az előadó orvos megkérdezte a hallgatóságot, orvosokat, hogy emelje fel a kezét, aki ismer olyan kollégát, aki veszélyes a betegekre, és nem kéne praktizálnia. A hallgatósgban mindenki felelmelte a kezét… A könyvében, “A felelősségrevonhatatlanok – Amit a kórházak eltitkolnak, avagy hogyan forradalmasíthatná az átláthatóság az egészségügyet” (Unaccountable: What Hospitals Won’t Tell You and How Transparency Can Revolutionize Healthcare – http://unaccountablebook.com) arról beszél, hogy  betegek éheznek az orvosok őszinteségére, és sokkal hálásabbak és megbocsátóbbak egy tévedés bevallása esetén, mint a megszokott titkolózást tapasztalva. Könyvében nem az egészségügy elleni perek indítására ösztönzi az olvasókat, hanem az együttműködésre, a kommunikációra, a megbeszélésre, amit a sok esetben arrogáns orvostársadalomnak is meg kell tanulnia.

Kihangsúlyozza, hogy az orvostudomány rohamos léptekben fejlődik,és fejlődött az utóbbi években, mely fejlődéssel az orvostudomány koordinációja nem tart lépést. “Például az egyetemen azt tanultuk, hogy mindenkinek 1millió nefron van a veséjében (ez egy vese egység). Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, mert 200ezertől 2millióig terjedhet ezek száma, melynek pontos megvalósulása egyénenként változik. Akinek több van, több eséllyel vészelhet át veseproblémákat gond nélkül.” Új specialisták kerültek a szakmába, olyanok, amik akár 5 évvel ezelőtt még egyáltalán nem léteztek (urológus nőgyógyász, optimologus, stb.), amikről a kollégák vagy az előírt procedúrák sokszor nem tudnak. Gyakran a vizsgáló orvos nem tudja, hogy a beteget érdemes egy kollégához eltanácsolni, mielőtt ő maga döntést hozna akár egy műtétről, akár gyógyszeres kezelésekről. Sokszor túl lassú az új eredmények alkalmazása. Dr Makary itt megemlíti például, hogy a mammográfia káros, hogy nem minden esetben kéne PSA tesztet alkalmazni (prosztata rákszűrő teszt) az idősebb férfiaknál, mert mindkét esetben a hibás pozitív eredmények több kart okoznak, mint amennyi hasznot hoz a kis számú helyes diagnózis.
Felhívja a figyelmet arra is, hogy a ChoosingWhisely.org weboldalon 134 olyan orvosi vizsgálatot és kezelést sorolnak fel, melyek kerülendők. Egy a nőknek és gyerekeknek szóló válogatás a nonoage.com-on megtalálható angolul, illetve magyar fordítása elérhető itt az előző cikkben.


Dr Makary azt mondja, hogy mivel előfordul, hogy az orvosoknak bizonyos statisztikai quotát kell megtölteniük, vagy éppen arra számítanak, hogy a kliens biztosítója úgyis fizeti az eljárásokat, érdemes mindig átgondolni minden kezelést.
Műtéti javaslat esetén a következő kérdések átgondolását tanácsolja:
  • Tényleg szökségem van rá?
  • Mikor fogom újra jól érezni magam?
  • Mitörténik, ha nem vállalom ezt a műtétet?
  • Várhatok egy évet, hátha javul a helyzet?
  • Hogyan kezelhetjük a helyzetet, ha várok, és közben valami nme kívánatos kifejlődik? Mikor nehezebb rendbehozni, akkor vagy most?

Források:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZEHfq5f9cC0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!