2013. január 11., péntek

A KÁLCIUM MÍTOSZ ÖSSZEOMLÁSA



A KÁLCIUM MÍTOSZ ÖSSZEOMLÁSA



Meglepő módon azokban az országokban, ahol iránytottan a legtöbb kálciumot fogyasztják, a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban –mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere. 






A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel.  A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy a csonterősség ennél sokkal több. A csont gyakorlatilag nem más, mint ásványi anyagok egy kollagén rendszerbe zárva. Az ásványi anyagok teszik erőssé a csontot, teherbíróvá, míg a kollagén biztosítja a csont rugalmasságát. Bizonyos gyógyszerek (Fosamax pl.) a csont ásványianyag tartalmát növelik, miközben a rugalmasságát nem. Ezzel tulajdonképpen rontják a csont minőségét, mert sajnos  törékenyebbé teszik azt. 

Dr Robert Thompson „The Calcium Lie” (A kálcium hazugság) című könyvében azt mondja, hogy mivel a csontok legalább egy tucat ásványból épülnek fel, nagy tévedés ezek közül csupán egyre, a kálciumra kontentrálni, illetve ha ezt tesszük nagy valószínűséggel gyengítjük csontjaink szerkezetét, és hosszú távon sok egyéb probléma mellett csontritkulást idézünk elő.  Egyenesen úgy fogalmaz, hogy amit az rovosunk nem tud, az meg is ölhet minket.


 
David Wolf és mások is hangsúlyozzák a nem megfelelő kálciumbevitel számos egészségügyi probléma okozója:

  • Korai öregedés
  • Szív és érrendszeri betegségek
  • Fog és fogínybetegségek
  • Elhízás és diabetesz 
  • Alzheimer kór
  • Mell rák és mell ciszták
  • Epekő, vastagbélrák és Crown-betegség
  • Vesekő
  • Petefészek ciszta
  • Cellulitisz       

·        
A nem kívánt helyeken lerakódott kálcium veszélyei
Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszerünk ellen egyfajta pajzsot képez, és otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémeknek, rovar és féregirtószerek származékainak és a szervezetbe kerülő műanyagoknak.  Ezért olyan nehéz ezeket a mérgeket kiüríteni a testünkből. És ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk, természetesen vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.
 
Mi tehát a csonterősítés legjobb módja
A lerakódásokat nyilván el akarjuk kerülni, és azt is, hogy csontjaink túl törékenyek legyenek, és veszítsenek rugalmasságukból.  Testünknek nagyobb esélye van a bevitt kálciumot megfelelő módon hasznosítani, ha az növényi eredetű. Hogy néhányat megemlítsünk ilyen például az igazi növényt evő tehenek teje –bármilyen abszurd is ezt kihangsúlyozni, sajnos ma már releváns-, a zöld, leveles zöldségek, a citrus gyümölcsök magjai, a karob, a búzafű, stb.
Louis Kevran, a Nóbel díjra jelölt francia tudós  éveket töltött a szilícium és kálcium összefüggésének kutatásával. Felfedezte, hogy a szilícium és magnézium a szervezetben egy a csontok által könnyen hasznosítható kálcium szerű anyaggá alakul. Tehát javíthatjuk csontjaink minőségét ezek fogyasztásával is.  A szilícium remek forrása például a nyers uborka, zöld paprika, paradicsom és számos gyógynövény, így a mezei zsurló (Equisetum arvense), csalán (Urtica dioica), abrakzab (avena sativa) és az alfalfa.
A lehető legjobb magnézium forrás a nyers, organikus kakaó. Tehát érdemes minőségi, magas kakaótartálmú étcsokoládét enni! -megyek is veszek egy táblával!
A többi, csontjaink és egész szervezetünk számára szükséges 84 ásvány legegyszerűbb gyűjteménye a Himalájai sókristály.  
Ezek mellett természetesen elengedhetetlen a D és K vitaminok biztosítása is.  Mint tudjuk a D vitamin segít a kálciumfelszívódásban, a K vitamin pedig biztosítja, hogy a felszívódott kálcium a testünkben a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljön.

Csonterősítés 8 lépésben
A csonterősítés érdekében tehát többféle elhatározást kell meghoznunk és életviteli változtatást kell kieszközölnünk. Ez a befektetés hosszú távon bőven megtérül majd, ugyanis szívünk, ereink, szerveinket és csontjaink egészségéről gondoskodnak.


  1. Vegyünk magunkhoz optimális mennyiségű D vitamint akár napsütésből, akár étkezési kiegészítők segítségével. D vitamin szintünket laboratóriumi vér vizsgálattal ellenőrizhetjük.  
  2. Biztosítsunk megfelelő mennyiségű K vitaminbevitelt savanyított ételekből, zöld, leveles zöldségekből, nyers tejből és sajtbó. Továbbá ha szükséges K2 vitamin szedédével. Egészséges, más gyógyszereket nem szedő felnőtteknek Dr Vermeer maximum 185 mcg napi adagot javasol.
  3. Végezzünk rendszeresen bármilyen a gravitáció vonzása ellen irányuló gyakorlatot. Például séta, futás, jogging, hegymászás. Idesorolják a step aerobikot is, mivel azonban ez kifejezetten káros a medencefenék izmaira, lányok és hölgyek lehetőleg kerüljék. Az egyik idetartozó legélvezetesebb testgyakorlás a "csúcs fitnesz", amiről a Második Sziv cmű könyvben is irtam, illetve itt a blogon is megtalalható.
  4. Fogysszuk a helyi, friss, teljes és organikus termékeket, legyen az gyümülcs, zöldség, gabona, tojás, hús vagy pasztörizálatlan tejtermék.
  5. Minimalizáljuk a cukor és finomított gabonák fogyasztását.
  6. Gondoskodjunk elegendő éjszakai, pihentető alvásról.
  7. Érdemes fontolóra vennünk a jó minőségű állati eredetű omega3 tartalmú étekezési kiegészítők fogyasztását.   
  8. Végül pedig, és talán ez a legnehezebb a mai változó időkben, tanuljuk meg az életünkben minket érő stresszt megfelelő módon kezelni! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!