2013. február 11., hétfő

Műanyag csomagolástól a prosztata problémákig



Eldobható kultúrában élünk. Menjünk el egy boltba, és nézzünk jól körül.  Mennyi áru van műanyagba csomagolva?
Sajnos a petroleum alapú műanyagok szinte örökké tartanak. Tehát rövid élettartamú árukat hosszú élettartamú anyagokba csomagolnak, hogy elfogyasszuk a csomagolt árut, és eldobjuk a csomagolást.
Ez az eldobálós hozzáállás egy viszonylag új attitüd, amit anyáink és nagyanyáink még nem ismertek. Ők még újrahasznosítható vagy elbomló anyagokba csomagoltak mindent, mint üveg, fém vagy papír. Ez a “nincs a kocsimban, a lakásomban vagy az irodámban, tehát nem létezik” tipusú világlátás megfojtja a természetet.
Sajnos azonban a kár ennél közelebbre hatol. A műanyagokból származó kémiai anyagok utat találnak a testünkbe is. Egy biológiai katasztrófa lehetősége minden egyes eldobott műanyag tartóval növekedik.
A plasztifikátorok, mint például a BPA (bisphenol-A, népszerű védőréteg a konzervdobozok belsején, fogtömőanyag és többek között papírpénzekben használatos) az embrionális fejlődés folyamatát zavarja meg, továbbá szívmegbetegedésekhez és a rák kialakulásához köthető. Az erre tesztelt emberek 95%-ában veszélyes mennyiséget találtak.  BPA kiszivárog a konzervdobozokból a levesszerű ételekbe és a szénsavas italokba. Orvosi kutatások azt találták, hogy azok a akiknek magas a BPA tartalom a vizeletében kétszer olyan eséllyel szenvednek érszűkületben és koszorúér megbetegedésben, mint akiknél alacsony a BPA mennyiség. A BPA megzavarja a hormonháztartást. Sőt egy állatkísérlet azt biznyította, hogy a kromoszómákat károsítja és a petesejt fejlődésébe is beleszól, ami spontán vetéléshez, születési rendellenességek és down kórhoz vezethet.  Miután a fogyasztók egyre tudatosabban kerülik a BPA tartalmú árukat,  sok gyártó azt hírdeti a termékein, hogy BPA-t nem tartlmaz. Ez így is van, de gyakran csupán egy másik bisphenol-ra váltottak, a bisphenol-S-re, BPS-re, ami hasonló mértékben mérgező, mint a BPA.
A másik mérgező műanyag csoport a phthalat-ok. Ezek úgy funkcionálnak, mint a plasztifikátorok. A vinyl padlótól a mosószeren, a ragasztókon, a levegő frissítőkön, samponokon át, az esőkabátig szinte mindenhol ottvannak. Még a gyerekjátékokban is.  Ez olyan fajta kémiai anyag, ami a férfiakat nőiesíti. Leginkább fiú csecsemőknél  genitáliás anomáliákat okozhat, melyek aztán néhány generáción keresztül örökölhetők.  Továbbá allergiákat okoz, aszmát, autizmust, beleszól a genetikai fejlődésbe, és prosztata bántalmakhoz vezet.  (Prosztata bántalmak természetes gyógyítására remek gyakorlatokat és tanácsokat ad Tóth Lívia egészségtan tanár és Aviva oktató az előző cikkben. Klikkelj ide, ha érdekel. )
Mikor a Nike Európai design központjában dolgoztam Hollandiában, és az osztályom által tervezett ruhák gyártatásáért voltam felelős, nagyon figyelnünk kellett rá, hogy csak olyan festéket fogadjunk el a gyáraktól, ami nem tartalmaz phthalate-ot.  Van tehát egy bizonyos mértékű tudatosság bizonyos termékekben, ami persze eléggé kivételes, hiszen drága.
Nem lehet abban bízni, hogy a rengeteg eldobott műanyag a természet, a növények és az állatok problémája marad csupán.

Az óceánokban található szemét 90%-a műanyag. Miért? Mert a műanyag szinte az egyetlen szemét, ami nem bomlik le a többihez hasonlóan, hanem fény hatására lassan apróbb darabokra törik, de 500-1000 évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen eltűnjön.  És ezalatt a halak,  madarak és a tengeri élőlények szervezetébe jut.  A legnagyobb úszó műanyag sziget a Csendes Óceánon lebeg, kétszer akkora, mint Texas.  Lehetetlen ezeket teljesen eltakarítani.
Mi is felelősek vagyunk ezért a szemétért! Gondoljunk erre minden egyes múanyagba csomagolt áru megvásárlásakor, és próbáljuk újrahasznosítani azokat a műanyag tárgyakat, amiket már megvettünk.
Itt van pl egy jó ötlet a youtube-on arról, hogyan lehet erős kötelet fonni naylon zacskókból. Klikkelj ide a kis filmhez.

Akinek hasonló jó ötlete támad, ossza itt meg velünk, hogy minél többen megvalósíthassuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!