2013. február 20., szerda

Lugosító kókusz csatni



A képen látható háromféle csatni közül, melyik lehet a lugosító kókusz csatni

Bizony, a legfehérebb. Hihetetlen finom! Különösen a  rizs alapú indiai dószához...de ilyesmit Európában nem igen lehet kapni, így hát maradjunk annál, hogy például a tócsnihoz vagy rizs akár krumpli alapú köreteket is remekül lehet vele gazdagítani.  

Mi kell hozzá? 

Főzni nem, csak egy jó robotgép, egy kisebb kókuszdió, egy nagyobb fej vörös hagyma, egy erős zöld paprika, só ílés szerint és díszítéshez: olivaolaj, fekete mustármag, piros chili vagy szárított piros paprika... és ha lehet, curry levél.

Törjük meg a kókusz diót, úgy, hogy a levét egy pohárba gyűjtsük össze. Én szeretem az ízét, nem mindenki. Viszont hihetetlen egészséges. Egy erősebb robotgéppel turmixoljuk össze a kókuszdiót, a hagymát, a zöld paprikát és egy kis sót ízlés szerint.  Díszítéshez forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg benne a mustármagot a szárított piros paprikával, curry levéllel, majd öntsük ezt a csatni tetejére.
2-3 napnaál nem lehet tovább tárolni, úgyhogy minél hamarabb fogyasszuk is el.

Victoria Bekham és a ZÖLD TEA



Victoria Bekham 2010-ben a Pu-erh teával kezdte új alakformáló diétáját, mára eljutott a lugosításig.  A puerh tea 2000 éve használatos zsír égetésre.  Azt mondják, hogy a rossz koleszterint támadja, és csökkenti a telített zsírsav szintet. Szerencsére a thein és catechin tartalmuknak köszönhetően bizonyos mértékig minden tea rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, különösen a zöld tea.  




Sandra Bullock esküszik a zöld teára.  Hollywood sztárok dietetikusa, Oz Garcia napi 4 pohár zöld teát javasol nagy események, nagy fellépések előtt.  Nincs ezzel egyedül a szakmájában. Dr Chrisinte Horner,  egyike azon csodálatos orvosoknak, akik igazán gyógyítani akarnak, még ennél is többet javasol. Azt mondja, hogy rák elleni küzdelemben 8-10 bögrével tanácsos naponta fogyasztani, ha organikus farmról származik. Ugyanis tapasztalata szerint a nem organikus fajtákban gyakran előfordul DDT, egy rég betiltott ösztrogént mimkáló rovarirtószer.  

Dr Christine Horner az örsztogén érzéleny rákok (mell-, prosztata- és vastagbélrák) valódi megelőzésének és gyógyításának szentelte eddigi életét, részben, mert édesanyját mellrák következtében vesztette el. Orvosi kutatások százait gyűjtötte össze, amik ezen rákok okait és bárki számára rendelkezésre álló “orvosságait” tárják fel.  Ezen gyűjteményből kiderül, hogy a zöld tea legalább 11 különböző rákfajtának a kialakulását akadályozza, köztük a nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, hugyhólyag, prosztata, bőr, petefészek és mellrákét. Továbbá csökkenti a tüdőrák és leukemia kialakulásának az esélyét a cigarettázók körében.  

Egyszerű kis zöldes folyadéknak tűnik, mégis fogyasztói között 68%-kal alacsonyabb az emésztőszervi rákok előfordulása. Hatákonyabb, mint gondolnánk.  Miért? Mert az erős antioxidánsok és gyulladásgátló anyagok egy kivételes kerverékét tartalmazza. Sőt. Egy olyan figyelemreméltó képességgel is rendelkezik, hogy erősíti a máj enzimjeinek mérgeket és karcinogéneket eltávolító tevékenységét. Ezt a kutatók a polyphenolok jelenlétének tudják be.  A 3 legfontosabb polyphenol a gallocatechin (GC), epigallocatechin (EGC) és az epigallocatechin gallate (EGCG). A három közül is a legutolsó a legerősebb.
Japán kutatók azt találták, hogy egészséges nők közül magasabb életkort érnek el, akik rendszeresen zöld teát fogyasztottak életük során, és kisebb hányadban betegszenek meg mellrákban. Illetve a 1-es és 2-es stádiumú mellrákos nők közül a zöld tea fogyasztók sokkal nagyobb eséllyel gyógyultak meg, és kisebb hányadban kaptak tüdő áttétet.  Ezt különösen az EGCG polyphenol tevékenységének tulajdonítják. 

Patkánykísérlet során azt találták, hogy a tumoros patkányok közül a zöld teával táplált csoport 93,8%-a gyógyult meg, szemben a zöld teat nem fogyasztó kísérleti csoporttal, ahol a túlélés aránya csupán 33% volt. A betegség ideje alatt, zöld teát fogyasztók daganata is kisebbre nőtt. 

1998 és 2003 között japán kutatók arra figyeltek fel, hogy a zöld tea a kemoterápia hatását is előnyősen növeli, mert miközben hatékonyabbá teszi a rákos sejtek puszutását, védi a májat a gyógyszer káros hatásaitól. 

Mint Dr Christine Horner írja, a rákkal kapcsolatos kutatásokon túl további kutatások százai bizonyítják, hogy a zöld tea a szívinfarktus és az agyérgörcs esélyét is csökkenti azáltal, hogy csökkenti a koleszterin szintet, a vérnyomást és az erek meszsedését.  A hugyhólyagban lévő baktériumokat is hatékonyan pusztítja. Zöld teát fogyasztók körében 40%-kal alacsonyabb a hugyúti fertőzések előfordulása.  
Az emésztést úgy segíti, hogy bizonyos hasznos baktériumok számát növeli míg más, káros baktériumokat elpusztít az emészőrendszerben. Csontritkulásban szenvedőknek külön hasznos, mert elősegíti az egészséges csontsűrűség fenntartását. 

Mindennek a tetéjbe a zöld tea az úgynevezett termogenik ágensek közé tartozik, melyek felgyorsítják az anyagcserét,  és segítenek a súlyfelesleg leadásában.  

Ki ne akarna ezek után zöld teát inni??? 


2013. február 16., szombat

Kutcher tudja mi okozta Jobs halálát



Két nappal a “JOBS” című film forgatása előtt Ashton Kutchert hasnyálmirígy problémákkal kórházba szállították. A színész azt nyilatkozta a U.S. Today című lapnak, hogy “Kettégörnyedtem a fájadlomtól. Ijesztő eredményeket mutatott a hasnyálmirigy tesztem. Félelmetes volt… a történet egészét ismerve”.  Kutcher a jobb színészi alakítás kedvéért a forgatást megelőzően Steve Jobs gyümölcs diétáját követte. 2011-ben Steve Jobs hasnyálmirigyrákban halt meg.  
Több médiában utánanéztem, és azt találtam, hogy a hírek megoszlanak az említett gyülömcs diétát illetőleg… Egyik szerint a bizonyos “fruitarian” diétaról van szó, ami a gyümölcsön kívül zöldésget, kevés gabonát és magokat is tartalmaz, mások csupán “all-fruit” diétáról beszélnek, ami csak gyümölcsöt sugall.  Egy biztos, hogy Steve Jobs időről időre gyümölcs diétát tartott. 
 
Épp egy ilyen alkalommal választotta az Apple nevet. 
A fruktóz fogyaztással kapcsolatban is sok mindent lehet és lehetett már hallani. Vannak, akik elvetik az összefüggést a hasnyálmirigy problémák és a gyümölcsfogyasztás között, és vannak akik nem.  (Zárójelben jegyzem meg, hogy  hasnyálmirigy felelős az inzulin kibocsátásért.)
Emlékszem, mikor gyerekkoromban gyümölcscukrot szopogattunk, mert akkoriban azt találták a legegészségesebbnek.  …És tanultuk, hogy volt, amikor azt hitték, hogy a föld forog a nap körül, ugye? Ahogy gyarapodnak az ismereteink, változik a világról alkotott képünk.  
Történetesen 2010 júliusában a Cancer Research orvosi lapban napvilágot látott egy kutatási összefoglaló, miszerint a fruktóz bevitelnek lényeges szerepe van a hasnyálmirigy rák kialakulásában. A hasnyálmirigy rákos sejtjei ugyanis, mint mondják, fruktózt használnak a szaporodásukhoz, a rákos sejtek növekedésének gyorsításához és a rák terjedéséhez. 
A gyümölcsök kétésgtelenül rengeteg hasznos antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Így kis mennyiségben egészséges emberek számára bizonyára hasznosak.  Több orvos véleménye szerint azonban a napi  mennyiséget korlátozni kell, különösen azok számára, akik inzulin rezisztatnicában, anyagcserezavarban, krónikus kövérségtől, szívbetegsében vagy rákban szenvednek. 
Sok híres embernek voltak furcsa étkezési szokásai. Liz Taylor például tejszínnel kevert tehén túrót evett rendszeresen sűlt hússal és amerikai mogyorókrémes szendviccsel, reggelire pedig üres pirítóst. …Ez engem is képes lenne alkoholizmusba kergetni… Audrey Hepburn is gyümülcs fokuszú diétával tartotta meg karcsú alakját, amihez zöldséget, alkalmanként tésztát és fekete csokit is evett. 63 évesen rákban halt meg. A hollywoodban egészséges életvitelükről híres Gwyneth Paltrow és Jennifer Aniston a lugosító diétát követik. És mióta Viktoria Bekham is beállt közéjük háromszorosásra emelkedett a weboldalam pH diéta részének az olvasottsága.  A lugosító diéta egyébént, amit én is leginkább kedvelek, röviden összefoglalva annyi, hogy a testet étkezéssel segítjük abban, hogy a vér 7,35-7,45 –ös pH-ját fenntartsa.  Vannak esetek, mikor más diéta javasolt, de nőgyógyászati problémákra például ez széles körökben kitűnőnek bizonyult. És emellett elhízni sem lehet, pedig igazán élvezetes, aki nálam jár, az tudja jól.
A legutóbbi kurzusomra készített  dél indiai beütéses céklás-répa nagy sikert aratott, ezért közkívánatra feltettem ide az előző cikkbe. Klikkelj ide, ha érdekel.
Diéta ide vagy oda, ezt bárki kipróbálhatja. Egyszerű, olcsó és finom.

Lugosító zöldség köret – Dél indiai beütéssel


Sok hasonló oktberi fiatalító és frissítő 3 napunkon. Dr Horner 32 pontos rák megelőző és gyógyító programja a Karos Wellness Spa**** Hotelban. Mazdaznan mirígy stimuláló, Aviva medence és gátizomerősítő gyakorlatok, Gyűrűsizom technikák, és egy természetes body scrub készítése, amit aztán a 3 napban szabadon használhatunk a szaunákban és gőzben.3nap, két éjszaka büfés reggeli és vacsora, laksztályos elhelyezés - az első 20 jelentkezőnek 34,900Ft.  
info@nonoage.com vagy +36 30 212 2100.


RÉPÁS CÉKLA

Többször próbáltuk már a kurzusaimon, és ezután mindenkinek kék lett eddig a lakmuszpapírja. (Lakmuszpapirral, azaz pH indikátorral szoktuk ellenőrizni, hogy egy adott étel lugosító hatással van-e ránk. Bizonyos ételek mindenkire lugosító hatással vannak, mások egyéni érzékenységtől függően hatnak, és megint mások áltlánosan savasítók.)

Hozzávalók 2 adaghoz: 2 répa, 1 cékla, 1 teáskanál köménymag, 1 kicsi chili paprika, 3 evőkanál kókuszreszelék, 1 hagyma, só, fél kávéskanál kurkuma por, olivaolaj.

Forrósítsunk fel olajat egy lábasban, és dobjuk bele az erős paprikát ízlés szerint meg a köménymagot. Mielőtt a köménymag megégne, adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott répát, majd 5 perc múlva a hasonlóan felvágott céklát, és pároljuk őket félpuhára. Eközben egy másik lábasban ismét felmelegítünk egy kis olajat, aranyra pirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Mielőtt levennénk a tűzről hozzáadjuk a kurkumát és sót. Mikor a zöldségek félpuhák, tehát kész vannak, hozzákeverjük a hagymát, a kókusz reszeléket, és kész is vagyunk.  
Jó étvágyat