Az itt felsorolt szószok helyett otthon is lehet készíteni hasonló, vagy még jobb változatokat. A ketchup-hoz már fel is tettem egy receptet az előző cikkbe. (Klikkelj ide, ha érdekel) Próbáljunk meg minél kevesebb cukrot használni hozzá. A cukrot károsabbnak találják mostanában, mint a sót! A mjonéz nagyon könnyű, tojássárgáját és citromlevel kell kivekerni olaj fokozatos hozzáadásával, a pontos receptet hamarosan szintén felteszem. A többiek helyett probáljunk egyszerűen mást használni. Őszítnén szólva a barbeque szószt még sosem kostoltam...
***************
MAJONÉZ
A legtöbb iparilag előállított majonézt szója olajból
készítik, ami az egyik legártalmasabb olaj fajta az összes fogyasztható olajok és
zsírok közül, függetlenül attól, hogy részlegesen vagy teljesenen
hirdogénezett, organikus/bio vagy újabban módsodított szója fajta, ami nem
kíván hidrogénezést. A szójaolaj olyan betegségeknek kövezi ki az utat, mint
obeziti (kóros elhízás), szív és érrendszeri betegségek vagy utódnemzési problémák.
BLUE CHEESE DRESSZINGEK
A blue cheese dresszingek előállítása egy olyan kémiai kifőzés,
amit elnézve nem könnyen jutna eszünkbe, hogy étel készül. A csomagoláson
feltűntetett összetevők listája is eléggé
ijesztő.
Gyakran szója olaj az alapjuk, mely önmagában is káros (lásd
majonéz),mesterséges színezőkkel adják nekik az elvárt fehér színt, és elmaradhatatlan
belőlük a Monosodium Glutamát. Ezutóbbi egy különösen veszélyes izgató méreg,
mely okozhat súlygyarapodást, depressziót, fejfájást, különböző fokú
agykárosodásokat, és egyéb gondokat.
KETCHUP
Legtöbb üvegezett ketchup agyonfőzött paradicsomból, vízből
és nagy mennyiségű édesítőből készül, általában kukorica szirupból. Sok
tartalmaz úgynevezett “természetes ízesítőket”, amik leginkább kémiai anyagok, így
MSG, azaz Monsódium Glutamát (lásd Blue Cheese dresszingek). Sajnos jelen
szabályozások szerint világ szerte megengedett, hogy a biotechnológiával
előállított kémiai ízek és ízfokozók természetes aromák és ízesítőkként kerülhetnek
a csomagolásra. Egy kanál ketchup, még a
bio variációk is, legalább 4 gram cukrot tartalmaz, és a legtöbb ember jóval több,
mint egy kanalat fogyaszt egy étkezésnél.
BARBEQUE ÉS STAKE SZÓSZOK
A közkedvelt steak és barbeque szószok kevés igazi étel
adalékot tartalmaznak. Kémiai töltő anyagokból készülnek, tartósítószerekből,
mint a kálium-szorbát,
karamel szín, mely utóbbi általában MSG-vel dúsított (Monosódium Glutamát, lásd
majonéz), túlzott mennyiségű nátriumból, színezőkből, stabilizátorokból, szerkezet
és íz fokozókból, és genetikailag módosított alapanyagokból. Ráadásul magas
fruktóz tartalmú kukorica sziruppal édesítik őket, mely önmagában is nagyon
káros.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!