2013. január 27., vasárnap

NŐGYÓGYÁSZATI BETEGSÉGEK MÁS SZEMSZÖGBŐL, Tóth Líviától



Tóth Lívia Aviva oktató, Egészségtan tanár és Rekreációs sportoktató

"Nekünk nem a betegségeket kell kezelnünk, hanem az életvitelbeli hibáinkkal kell foglalkoznunk. Ha megszüntetjük életvitelbeli hibáinkat, a betegségek maguktól eltűnnek." Are Wearland

Más  szóval csak az a betegség gyógyítható, amelynek ismerjük az okát. Ha az okot megszüntetjük akkor a betegség is elmúlik.

Dr Hanish szerint a genitáliás zóna három legfontosabb feladata a következő:
1.    A sárgatest hormon keletkezésekor a nő szervezetének a  megújítása.
2.    A havi tisztulás feladata (amikor a méreganyagoktól megszabadítja a
            szervezetet.)
3.    A szaporodás.
A törzsfejlődés folyamán a méh úgy alakult, hogy tökéletesen el tudja
látni ezeket a feladatait. Ehhez bőséges vérellátásra van szükség!!!  Ha ezt a
vérellátottságot gátoljuk, méhünket betegségek táptalajává tesszük !!!

 A MI
ÓMA
Okai:
1.      Hason, vagy oldalt fekvéskor a bél ( tartalmával együtt !) ránehezedik a méhre, igy gátolja a vérellátottságot, és energia  blokkot alakít ki. Dr Hanish azt mondja, hogy a szervezet a méregtelenítéskor keletkezett  méreganyagoktól igyekszik megszabadulni széklet, vizelet, izzadság,  akné,stb. formájában. Amitől nem tud megszabadulni azt elraktározza  azokra a helyekre, amelyeket " szemét lerakó" helynek tekint. Arra a helyre  ami nem száz  százalékosan ép. Ilyen pl. egy
megerőltetett  lumbális  szakasz, egy felfázott petefészek, vagy egy csökkent 
vérbőséggel,  energia blokkal  rendelkező méh.
2.      Székrekedés.  Ha egy nő a napi munkáját úgy látja el, hogy gömbölyű háttal  ül egész nap, és ráadásul székrekedéses,  számíthat a mióma kialakulására.
3        Két példával tudnám magyarázni a harmadik okot:  Egy barátnőm  évekig élt egy kiegyensúlyozottnak tűnő  párkapcsolatban egy olyan  férfivel, akibe nem volt szerelmes, de a szex tökéletes volt. Jött a nagy Ő. Elhagyta társát, oda
költözött a szerelméhez, aki szexpartnerként kevés élvezetet nyújtott neki.  A  méhben folyamatosan felhalmozott feszültség miómát eredményezett.
Miómája let egy másik barátnőmnek is.  Boldog, minden szempontból kiegyensúlyozott  házasságban élt férjével, aki  autóbalesetben hirtelen meghalt. A kiegyensúlyozott  nemi élet után keletkezett űr is oka lehet a mióma kialakulásának.
4.     Az egészségtelen táplálkozás. Ha a bélben nem emésztés, hanem erjedés, vagy rothadás történik, ezeknek a  folyamatoknak a toxinjai a genitáliás zónát károsítják.  Az  előbb felsorolt  okok mellett ez a tény pluszban bizotsan miómához vezet.

Mit tehetünk a mióma elkerülése illetve annak gyógyitása érdekében?
Éljünk egészséges életmódot, végezzük az Aviva Módszer gyakorlatait,
sportoljunk, és a fent említett okokat küszöböljük ki!!!



HŐHULLÁM: 
A  méh feladata a Hold ciklusainak segítségével jelentkező  havi tisztulás. És ha mi egészséges életmódot élünk akkor nekünk a Hold tökéletesen megad minden segítséget. Ha egy nő elérte a klímax kort ezzel elveszítve a havi tisztulás lehetőségét, akkor a szervezetében a méreganyagok halmozódnak fel. Ekkor a szervezet, ez az " inteligens  kemence" felfűti magát, hogy a benne felhalmozódott toxinokat elégesse. Tessék egészségesen táplálkozni, a tökéletes emésztés
( pl vegetárius étrend mellett) nincs hőhullám. Ha még mellette sportolunk
is, szóba sem johet a hőhullám.

CISZTA
 Négyféle ciszta van, ebből háromnak oka az elsavasodás.

1.  Dermociszta.
Ikerterhesség maradványa a hasüregben. Ha panaszt okoz, műtéttel kell eltávolítani.
2 .  Hasüregi ciszták.
Oka a vér elsavasodása.  A havi ciklus hormon változása miatt vérbőség keletkezik, és a savasság miatt a méh belső felületét beborító erecskék sérülnek, véreznek. A méhben nem csak a havi tisztulás anyaga halmozódik fel, hanem ez
az  " élő" vér is belekerül, és ott megalvad. Ennek az alvadt vérnek a távozása okozza a menstruációs görcsöket. Ahol alvadt vér van, ott megjelenik a vérsavó is. Ha ez a vérsavó a petevezetéken keresztül kifolyik a hasüregbe, megjelennek a hasüregi ciszták.
3..  Endometriozis.
Az előbb említett módon vérsavó kerül a hasüregbe és ha az tartalmaz a savasság miatt roncsolódott méhnyálkahártyából  akár egy gombostűnyit is, már ott a csokiciszta, azaz az endometriózis Ez műtése után is,  az egészségtelen  életmód miatt bármikor visszajöhet.
4.  Policisztás óvárium.
A petefészek "intelligens lényként" védi a benne lévő petesejteket az anyukajelölt vérének a savasságától, ezért beburkolja magát egy vékony hártyával. A havi ciklus hormonjai hatására keletkezett petesejt ottmarad a hártya alatt funkcióját vesztve, élettelenné valva, és elnyálkásodik.

Mi a teendő: egészséges életmód !

VÉRÜNK ELSAVASODÁSÁNAK OKAI:
         
1.  Rossz légzéstechnika. Nem használjuk ki tüdőnk vitálkapacitását, és csak felületi légzéssel,  szinte pihegéssel vegetálunk.
2.  Egészségtelenül táplálkozunk. Rossz ételkombinációk miatt erjedés lép fel, rothadás. (túl gyakori húsfogyasztás, ecetes és egyéb savasító ételek fogyasztása)
3.  Gyors evés. (Sietve, szinte rágás nélkül nyelünk, ezzel még a cukorbetegséget is megalapozzuk.)
4.  Allergiásak vagyunk valamire. (Dr. Hanish szerint ha valamilyen allergiát okozó tényező szájon vagy bőrön át, akár légzéssel bekerül a szervezetbe,  szervezetünk ennek a toxinnak a  közömbösítését egy savas reakcióval végzi, minek eredményeként elsavasodunk. Ilyen toxinokat a szervezetben esetleges élő nem kívánatos gombák, penész, fergek stb is termelhet.)   

Tessék egészséges életmódot élni!!!  Jól lélegezni, jól táplálkozni,  sokat sportolni és az  elsavasodás minden okát megszüntetni!!!

Tóth Lívia
Aviva oktató
Egészségtan tanár, Rekreációs sportoktató
         
E-mail: toth.livia1@chello.hu
tothlivia219@gmail.com


2013. január 26., szombat

A CUKOR DEPRESSZIÓHOZ VEZET

Nem fér kétség hozzá, hogy a testünk felhasználja, amit megeszünk, így rettentő fontos, mind a testünk és mind az agyunk munkáját tekintve, hogy mit fogyasztunk  nap mint nap.
Egy több mint 10 éven át tartó neurológiai kutatás azt találta, hogy a cukor és a mesterséges édesítők fogyaszátsa növeli a depresszióra való hajlamot. Illetve a cukor és az édesítők elhagyásával pozitív eredmények érhetők el a depresszió kezelésekor.

264 ezer ötven év fölötti amerikai felnőtt étekzési szokásait vizsgáltak a kutatás során, akiket 10 éven át nyomon követtek. Az összegyűjtött adatokból az derült ki, hogy:
  •  azok között, akik több mint 4 pohár vagy doboz diétás kólát vagy más mesterségesen édesített italt ittak naponta, 30%-kal gyakoribb volt a depresszió előfordulása, mint azok, között, akik nem fogyasztottak diétás italokat,
  • akik kevesebb mesterséges édesítőt fogysztottak, de rendszeresen, 22%-kal növelték az esélyüket a depresszóra,
  • akik pedig 4 pohár kávét fogysztottak 10 éven át naponta, 10%-kal csökkentették a depresszóra való esélyt. (A kávénak sok egyéb pozitív hatásáról lehet mostanában olvasni, pédául csökkenti a hormonérzékeny rákok, így a mell-, prosztata- és vastagbélrák előfordulását, viszont emésztés során kálciumot von el a szervezetből, ezért csontritkulás esetén nem előnyös.)
Lehetne azt is mondani, hogy a depressziótól szenvedők az édességek felé fordulnak vígasztalásul, tehát  nem a depresszió az eredménye az emelkedett cukor és édesítőszer fogyasztásnak, hanem fordítva.

HOGY ÁRTHAT A CUKOR AZ AGYMŰKÖDÉSNEK?
Sokan abban a hitben élnek, hogy a cukor, általában az édességek stimulálják az agyműködést. Emlékszem, mikor csokikat vittünk magunkkal vizsgákra… A kutatások a finomított cukrok rendszeres fogyasztásának hosszú távú hatásáról beszélnek, és azt mondják, hogy
  •  különösen a fruktóz, de a többi cukor jelentős fogyasztása is inzulin rezisztanciához vezet, ami az agyi jelzések tompulását eredményezi. Ez  lényeges szerepet játszik a mentális egészség szempontjából.
  • A cukor fogyasztása egy kulcsfontosságú növekedési hormon működését gátolja (BDNF, brain derived neurotic factor), mely az egészséges agyi neuronok működését segíti.  A BDNF szint kritikusan alacsony depresszió és skizofrénia esetén, sőt állatkísérletek azt bizoynítják, hogy alacsony BDNF szint ki is válthat depressziót és skizofréniát.
  • A cukorfogysztás olyan kémiai folyamatok sorát váltja ki  a testben, melyek krónikus gyulladásokat táplálnak. Hosszú távon a gyulladások megzavarják az immunrendszer működését, ami szintén segíti a depresszió kialakulását.

ÉS A MESTERSÉGES ÉDESÍTŐK?
Ezek közül legelterjedtebb az aspartame. Rengeteg aspartamtól megbetegedett ember küzd az igazáért világszerte. Csak az USA-ban 91 olyan tünetet tartanak számon, mely aspartame fogyasztása váltott ki: hangulatváltozások, szorongás, idegesség, depresszió, fejfájás, inszomnia, szédülés, fáradtság, memória zavar, stb.
Sajnos a gyártók olyan nagy gaydaságpolitikai erőt képeznek mára, hogy a betiltása hosszú és lassú folyamat, de sokan harcolnak érte. Addig is a saját érdekünkben job, ha kerüljük a fogyasztását ennek és a többi mesterséges édesítőnek is.
Rólam az osztálytársaimban olyan emlék él, hogy állandóan sütit és csokit ettem. Nos ez már régóta nem így van. Nekem a lugosító diétával sikerült végetvetni az egéybként hosszan tartó édességzabáló korszakomnak, és egyben sikerült visszanyernem a 15 éves korombeli versenysúlyomat. A legjobb az egészben, hogy egy-két ritka alkalomtól eltekintve, egyáltalán nem kívánok édességet. Erről közismert ez a diéta egyébként. Ha kívánok is, akkoris inkább csak mandulával kevert mazsolát, vagy saját sütésű muffint, amikoris teljeskiőrlésű lisztet és finomítatlan nádcukrot használok. Idő hiányában elég ritkán…  A lúgosító diéta arról szól, hogy elegendő lugosító asványanyagot (kálcium, magnézium, vas, stb)  juttassunk a szervezetbe egy olyan környezetben, ahol a savasító ételekhez lényegesen könnyebb hozzájutni. Egy remek lúgosító receptet feltettem ide, az előző cikkbe. Thai curry házilag, bolti curry paszta nélkül! Ez az egyik kedvencem.

SIKERESEN HASZNÁLT TIPPEK A DEPRESSZIÓ LEGYŐZÉSÉHEZ
A fenti orvosi kutatások a depresszió legyőzéséhez 6 javaslatot tesznek.
  1. Testedzés
  2. Egészséges étkezés
  3. Egészséges bélflóra teremtése
  4. Megefelő telítetlen zsírok bevitele (Omega3)
  5. Minél több napsütés (A gyógyító D vitamin érdekében)
  6. Megfelelő stress kezelés

2013. január 24., csütörtök

LUGOSITÓ THAI CURRY -teljesen házilag


Sok hasonló november 8-11. fiatalító és frissítő 3 napunkon. Dr Horner 32 pontos rák megelőző és gyógyító programja a Karos Wellness Spa**** Hotelban. Mazdaznan mirígy stimuláló, Aviva medence és gátizomerősítő gyakorlatok, Gyűrűsizom technikák, és egy természetes body scrub készítése, amit aztán a 3 napban szabadon használhatunk a szaunákban és gőzben.3nap, két éjszaka büfés reggeli és vacsora, laksztályos elhelyezés - az első 20 jelentkezőnek 34,900Ft.  
info@nonoage.com vagy +36 30 212 2100.


LUGOSITÓ THAI CURRY –minden házilag

Elkészítési idő: kb 30 perc
Hozzávalók 4-6 adaghoz: zöldségek (1 kisebb padlizsán, 3 nagyobb krumpli, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 bögre borsó, 5 db gomba, fél piros kaliforniai paprika –valamelyik hián még élvezhető lesz),  friss gyömbér gyökér,  5 gerezd fokhagyma, friss chili vagy friss erős paprika, 6 db lime levél, kurkuma, 1/2l kókusz tej, 2 kávéskanál só és kb. fél deci olivaolaj.

A fokhagymát nyomjuk szét késsel egy deszkán, és hagyjuk levegőzni min 10 percig. Ezzel oylan anyagok szabadulnak fel benne, melyek erősítik antibiotikus és rákellenes hatását.
Pucoljuk és mossuk meg a zöldségeket, majd vágjuk fel őket nagyobb kockákra. A gombát lehet vékony szeletekre vágni, a kaliforniai paprikát pedig vékony szeletekre.
A gyömbér és a chili illetve friss erős paprika teszi majd a curry-t csípőssé, ezért ebből ízlés szerint lehet adagolni. Ha a chillit megpirítjuk előszőr olajon, enyhítünk az erején.
Tehát forrósítsuk fel az olivaolajat egy serpenyőben, és dobjuk bele a lime leveleket, egy kis chillit (ha valaki erpsen szereti, többet), és a szétnyomott fokhagyma felét. Fagyasztott lime levelet ázsiai boltban vettem, de aki növesztett már lime fácskát otthon magról, szüretelheti saját termését.
Ha a fokhagyma megpuhult, még mielőtt megbarnulna, adjuk hozzá a zöldségeket a fagyasztott borsó, a gomba és a kaliforniai paprika kivételével.
Ha a gyömbért nagyobb szeletekben mostantól kezdve a zölségekkel együtt főzzük, szintén csipős izt ad a curryinek. Minél később adjuk hozzá, annál kevésbé fő ki az ereje. Én csak az enyhén csipős ételeket szeretem, ezért itt szoktam hozzáadni a gyömbért.
Pár perc múlva hozzáadjuk a borsót, a gombát és a mardék fokagymát, majd mikor a krumpli is puha beledobjuk a paprika szeleteket, a kurkumát és ráöntjük a kókusztejet. A paprikának csak éppen gőzölödnie kell és kész a curry.
Rizzsel kitűnő kombináció.

2013. január 18., péntek

Laboratóriumi ételek. Miről ismerhetjük fel őket?



A 60-as évekbeli húskombinátok sokat törték a fejüket, hogyan hasznosíthatnák fel az addig kidobott csirke, marha és disznóhús olyan részeit, mint szemgolyók,  izmok, inak, fogíny, stb. Nem tartott sokáig, míg kitalálták, hogy egy darálóval mindezt megdarálják, és egy úgynevezett húskrémet készítenek belőle, amit aztán szalámikhoz keverhetnek, panirba forgathatnak, és helyes kis “húsdarbkákként”, mint például a csirke szárnyacskák, akár lefagyasztva akár kisütve eladnak a gyanútlan vásárlóknak. 
Bár én nem tenném, nem gondolom, hogy rettenetes, ha valaki szemgolyót fogyaszt. Végülis a háború idején cipőtalpat is ettek az emberek,  mondják az öregek.  Van persze egy nagy különbség.  Más az, ha az ember tudja, hogy cipőtalpat, szemgolyót, inakat eszik, és más, ha azt hiszi, hogy egy ízletes monjuk karajt fogyaszt, miközben az nem más, mint ciőtalpban, jóga matracokban és más gumi alapú termékekben található azodicarbonamide (amit egyébként a fehérkenyér lisztjének fehérítéséhez is használnak) összekeverve különböző fogyasztásra nem kívánatos ledarált állati maradékkal és adalékanyagokkal.
Na jó, de mitől lesz egy ilyen darálmánynak hús, egyáltalán elfogadható íze? Előszőr is az egész egy óriási baktérium tenyészet (pl E.coli), fertőtleníteni kell, ezért alaposan megmossák ammónium hidroxidban. Ettől végképp rettentes íze lesz. Hogy húsként eladható legyen, megízesítik mesterséges ízesítőkkel és hogy hússzíne legyen mesterséges színezőkkel megfestik.  Tehát nem is annyira a szemgolyóevéssel, mint inkább a vegyszerekkel van a probléma.  
Egy Mc Donalds karajban, amit a McDonalds sokáig sikeresen árult világszerte, például 70 féle összetevő található, köztük a disznóhús is… Itt egy másk cikkben, a Kémiai hús cimmel feltettem ezeknek az összetevőknek a listáját, és egy fényképes ráközelítést is eme karaj “húsának” szerkezetéről.  Ilyen “húsokat” bárki gyárthat, nem csak a McDonalds!
A saját érdekünkben tehát oda kell figyelnünk rá, hogy ha ételre vágyunk, azért fizetünk, valóban ételt kapjunk a pénzünkért.

Hogyan különböztessük meg az “ételt” az ételnek látszó, laboratóriumi “álételtől”?
Két éve, egy amerikai nonprofit orvosi szervezet  (nonprofit Physicians Committee for Responsible Medicine) erősen támadta a McDonalds-ot az elhízás elleni kampányában.  Azt hírdették, hogy az elhízás, a cukrobetegség, a magas koleszterinszint, a hiperaktivitás és szívinfarktus a gyorséttermek elterjedésével hozható összefüggésbe, mely annak következménye, hogy a gyorséttermek kínálata nem a test számára szükséges tápanyagokat biztosítja.   
Mikor a gyorséttermek kínálatának összetételét megnézzük, azt találjuk, hogy jó részük nem található meg a természetben, csak laboratóriumokban.  Ezek előállítása, bár korábban igen jó ötletnek tűntek, és haszonélvezőiknek bizonyára jó ötletnek tűnnek a mai napig, fogyasztására az emberi szervezet nincsen felkészülve.  Sajnos a szupermarketekben vásárolt húsok és előre elkészített ételek gyakran semmivel sem jobbak, mint a gyorséttermek menüi.
ELmondhatatlan előnyei vannak annak, ha igazi “ételeket” eszünk, szemben az ételnek látszó “álételek” fogyasztásával.  Igen ám, de az egyre nagyobb tökéletességgel megtévesztő trükköket nem ismerve, hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a kettőt?
Néhány irányelv ennek segítségére:

Igazi Étel
Előre Feldolgozott Álételek  
“Teljes” tartalmával növeszik és úgy árulják
Gyárakban készítik, és csinos, tiszta csomagolásban árulják
Változó minőségű
Mindig ugyanúgy néz ki, nincsenek minőségi ingadozások darabonként
Gyorsan romlik
Hosszú ideig friss marad
Elkészítést igényel
Minimális elkészítési időt igényel
Erős színei vannak és gazdag textúrája
Adalékanyagokat tartalmaz, és tartósítószereket, hogy a máskülönben színtelen és szerkezetnélküli pasztákat kívánatosabbá tegyék általuk
Természetes ízek
Mesterségesen ízesített
Erős kapcsolata van igazi földdel és mezőgazdasággal
Nincs kapcsolata igazi földdel és mezőgazdasággal

A KÉMIAI HÚS

Sok hasonló november 8-11. fiatalító és frissítő 3 napunkon. Dr Horner 32 pontos rák megelőző és gyógyító programja a Karos Wellness Spa**** Hotelban. Mazdaznan mirígy stimuláló, Aviva medence és gátizomerősítő gyakorlatok, Gyűrűsizom technikák, és egy természetes body scrub készítése, amit aztán a 3 napban szabadon használhatunk a szaunákban és gőzben.3nap, két éjszaka büfés reggeli és vacsora, laksztályos elhelyezés - az első 20 jelentkezőnek 34,900Ft. 
 info@nonoage.com vagy +36 30 212 2100.



Nagyon sokféle  kémiai hús létezik. Itt alant egy karajt mutatunk be. Minden olyan hús, amit egyébként nem hasznosítható "maradékokból" darálnak össze, ilyen laboratóriumi készítmény lesz, még akkor is, ha nincsenek álcsontok ráragasztva. Egyszerűen azért, mert a darálmány fertőtlenítésre, mesterséges ízesítésre és mesterséges színezésre szorul. Sajnos a virslik nagy része is, amit a kislányom igen kedvel... Aki ismer organikus húsfarmokat, közzétenné nekünk itt alant? Előre is köszönöm!

Idézet a www.foodfacts.info oldalról:

Példa az álkaraj-ra




Erre vannak ráragasztva a "bordák"
Így néz ki ez a karajnak árult álhús közelről



McRib Nutritional Info:
490 calories, 220 calories from fat, 25 g fat, 8 g saturated fat, 75 mg cholesterol, 1040 mb sodium, 44 g carbohydrates, 2 g fiber, 24 g protein, 11 g sugars.

 

McRib Ingredients
McRib Patty: Boneless pork (Pork, water, salt, dextrose, citric acid, BHA, TBHQ).
McRib Bun: Flour (wheat flour bleached and enriched with thiamine, riboflavin, niacin, iron, folic acid, malted barley flour), water, high fructose corn syrup, yeast, vegetable oil (partially hydrogenated soybean oil, cottonseed oil). Contains 2 percent or less of dextrose, fumaric acid, calcium sulphate, salt, acetic acid, soy flour, monocalcium phosphate, ammonium sulphate, cornstarch, fungal protease, natural culture, ammonium chloride, ascorbic acid, azodicarbomide, mono- and diglycerides, propionic acid, phosphoric acid, corn flour, calcium peroxide, calcium propionate, dicetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides, ethoxylated mono- and diglycerides.
McRib Sauce: Water, high fructose corn syrup, tomato paste, distilled vinegar, molasses, natural smoke flavor, modified food starch, salt, sugar, soybean oil, spices, onion*, mustard flour, garlic *, xanthan gum, caramel color, sodium benzoate (preservative), natural flavor (vegetable source), corn oil. *Dehydrated
Pickle Slices
Cucumbers, water, vinegar, salt, calcium chloride, alum, natural flavorings (vegetable source), polysorbate 80, turmeric (color).
Slivered Onions

Allergens: Wheat, Soybean Food Sensitivities: Gluten

Tippek az IGAZI és az ÁLÉTEL megkülönböztetéséhez



Ha vásárláskor a következő 8 pontra figyelünk, biztosan jól választunk. Próbáljunk olyan termékeket venni, amik

  1. Lehetőleg a közeli farmon nőttek. Biztosak lehetünk benne, hogy így őszinte, és kemény munkát támogatunk.
  2. Rovarirtószerek és kémiai trágyák nélkül termettek (nem csak a bio termékek lehetnek ilyenek, gyakran találok a piacokon ilyen zöldésgeket, gyümölcsöket -idényben)
  3.  Nem tartlmaznak növekedési hormonokat, antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket (nagyipari állattenyésztésnél ez szinte kizárt)
  4. Nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, ideértve a tartósítószereket
  5. Friss (van, hogy a nem bio frissebb)
  6. Nem “gyári”, nagyipari farmról származik
  7.  A természet törvényeit figyelelmbe véve termesztett-tenéysztett (az állatok az ő természetes körülményeik között is fogyasztott ételeiket kapják, és szabadon mozoghatnak)
  8. Hosszú távon fenntartható módon termesztett (minimális vízhasználattal, a föld kimerüléstől való megóvásával, állati trágyával, a természet minimális szennyezésével) 
  

 ******

 Egyik barátnőmék például a Mátrában laknak, és olyan farmról vettek egy mangalicát, ahol a tulajdonos azt se tudta pontosan hány mangalicája rohangál az erdejében. Szabályosan le kellett egyet vadászni, azt a barátnőm férje hazaszállította, és otthon feldolgozták. Elég lesz egész télre. Megkérdeztem ennek a farmnak a címét, amint megkapom, közzéteszem. Aki ismer hasonló helyeket, legyen kedves megadni az elérhetőségüket.